Sari la conținut

Chiar am nevoie de un smartwatch?

Ce oferă și ce nu are de oferit unul dintre cele mai bine vândute dispozitive smartwatch

Oamenii le privesc cu curiozitate și tot mai multe încheieturi poartă ceasuri inteligente. Ceasurile inteligente sunt ultimul răcnet după creșterea inepuizabilă a telefoanelor mobile, dar cu această mică bijuterie de tehnologie se întâmplă ceva neașteptat: majoritatea cumpărătorilor nu știu sigur la ce folosesc cu adevărat. Da, poți citi fișa tehnică din scoarță în scoarță și poți parcurge zeci de recenzii pe internet, dar întotdeauna se pune întrebarea dacă dispozitivul va contribui sau nu la viața noastră de zi cu zi, și nu vorbim de o investiție banală (sunt de la 200 de lei la 3000, sau mai mult).

Ce reprezintă și ce nu reprezintă un smartwatch

Ce este mai exact un smartwatch? Ar fi foarte simplist să ne limităm la definiția de “ceas”, deoarece posibilitățile acestui dispozitiv depășesc cu mult acest aspect și, pentru a încurca și mai mult piața, ceasurile inteligente “înoată” între două ape în ceea ce privește categoriile: dispozitivele sportive și ceasurile inteligente propriu-zise. Este o diviziune nesoluționată, iar granițele se estompează. Producătorii au abordat acest produs din două perspective diferite: pe de o parte, mărcile dedicate creării de accesorii sportive, iar pe de altă parte, producătorii de dispozitive tehnologice.

Din această împărțire, este ușor de identificat jucătorii: Huawei, Garmin și alții printre primii, iar Apple, Samsung sau Xiaomi printre cei din urmă. Ambele sunt din ce în ce mai apropiate, iar produsele lor îndeplinesc funcții similare. Deci, la ce se poate aștepta cumpărătorul unui smartwatch? O bună definiție a produsului ar putea fi următoarea: un smartwatch este o extensie a multor funcții ale telefonului mobil la încheietura mâinii, încorporând și funcții legate de sănătate. Sub această premisă, posesorul unui dispozitiv cu aceste caracteristici va primi notificări, va putea să răspundă la mesaje sau chiar să efectueze apeluri (în funcție de dispozitiv) sau să schimbe melodia care se aude în ale sale căști wireless, dar va avea și informații foarte precise legate de activitatea sa fizică.

  Recomandare Smartwatch #1

  cel mai bun smartwatch

  Smartwatch Huawei Watch GT 2e


  Recomandare Smartwatch #3

  cel mai bun smartwatch xiaomi

  Smartwatch Xiaomi Mi Watch


  Recomandare Smartwatch #2

  cel mai bun smartwatch apple

  Apple Watch 7, GPS, Carcasa Midnight Aluminium 45mm


  Recomandare Smartwatch #4

  cel mai bun smartwatch samsung

  Samsung Galaxy Watch4


Ce avem de câștigat?

Dintre ofertele variate, nu se poate nega faptul că Apple Watch este dispozitivul care conduce în acest segment și, alături de gama diversificată Gear de la Samsung, este produsul care oferă cele mai multe funcții. Purtătorul unui astfel de ceas va constata în curând că majoritatea notificărilor sunt primite la încheietura mâinii și nu mai este nevoie să scoată telefonul din buzunar. Cu timpul și cu obișnuința, veți începe să răspundeți la mesaje de la încheietura mâinii (aceste dispozitive au răspunsuri programate sau infailibilele emoticoane); dar aceste minuni tehnologice seduc treptat utilizatorul și în curând vă veți trezi răspunzând la apeluri vocale în timp ce gătiți.

Mai mulți posesori de Apple Watch își lasă iPhone-urile pe masă acasă sau la birou și rămân conectați prin intermediul ceasurilor lor. Dar, dincolo de faptul că facilitează separarea de smartphone, ceasurile devin din ce în ce mai mult un instrument puternic împotriva sedentarismului și în favoarea unui stil de viață sănătos: ceasurile inteligente măsoară perfect activitatea fizică (kilometri parcurși, orele petrecute în picioare și calitatea somnului). Dacă ați stat prea mult timp în șezut, ceasul vă avertizează că ar fi bine să vă ridicați.

În cea mai recentă actualizare a WatchOS (platforma care alimentează Apple Watch), utilizatorii sunt încurajați să închidă cercurile de activitate pentru a-și atinge propriile obiective. Puteți, de asemenea, să împărtășiți aceste realizări cu prietenii sau cu familia și să vedeți cum se descurcă aceștia în ziua lor. Poate părea banal, dar această gamificare reușește să stimuleze și, în cele din urmă, să îi facă pe oameni mai activi. Așadar, merită un smartwatch? Fără îndoială, pentru cei care știu cum să profite de întregul său potențial. Totul va fi mult mai convenabil și mai sănătos. Nu acesta este scopul final al tehnologiei?