Sari la conținut

Cele mai bune memorii RAM

Când vine vorba de memoria RAM, in zilele noastre este absolut necesar să avem un computer cu minim 8GB. E valabil și pentru laptopuri. Pentru un PC de gaming se recomandă o memorie RAM de minim 16GB. Kit-urile de memorii RAM suportate de toate plăcile de bază sunt acum cele DDR4. Atunci când cumperi un kit de memorii RAM, de exemplu 8GB, vei observa că vine în format dual channel. Ce înseamnă asta? Adică vine sub forma a două plăcuțe de 4GB, pentru ca operațiile să se facă mai ușor. Asta am mai spus-o și în articolul despre plăci de bază. Să vedem cum alegem cele mai bune memorii RAM.

Recomandări memorie RAM

Recomandăm cu tărie ocuparea tuturor sloturilor de RAM de pe placa de bază. Adică, daca vrei 8GB RAM și ai o placă de bază cu 2 sloturi, folosește 2 plăcuțe de 4GB RAM și vei avea un plus de performanță.

Mulți discută despre importanța frecvenței RAM, care în realitate nu este prea importantă precum la procesoare. La procesoare putem avea mai puține nuclee iar tot ce ne trebuie este o frecvență ridicată. La memoria RAM e invers, cantitatea contează. Cu cât mai mulți GB, cu atât mai bine.

Diferența de preț dintre două kit-uri de RAM, fie că au aceeași cantitate, o face latența. Latența se referă la timpul de răspuns. Cu cât latența este mai mică, cu atât modulul RAM este mai rapid. La fel și cu prețurile. Un fabricant pune un preț mai mare pentru că știe ce fel de cip-uri a folosit pe plăcuță.

De regulă, memoria RAM cu preț mic are o latență ridicată. Tot ce ne trebuie nouă este o latență scăzută pentru un răspuns rapid. Vezi mai jos care sunt cele mai bune memorii RAM pentru gaming.

Memorii RAM recomandate:

  • Light-gaming – 8GB
  • Medium-gaming – 16GB+
  • High-gaming – 32GB+

Cel mai recomandat este să alegem o memorie RAM în funcție de latență. Vei observa pe eticheta lipită o serie de numere în format 16-16-16-32 sau 19-19-19-39. Acestea indică latența. De multe ori nu putem verifica asta, iar cel mai simplu mod să ne dăm seama este după frecvență. Cu cât este mai mare frecvența, latența crește.

După un timp de lucrat cu memorii RAM, s-a constatat că frecvența de 3200MHZ are în general o latență 16. Latența 16 nu este deloc rea precum 19 sau 21. Memoriile RAM cu latența 16 sunt perfecte pentru gaming. Chiar și pentru gamingul high-end latența 16 este potrivită. Bineînțeles, dacă dispunem de o sumă mai mare, putem avea și o latență 9. O astfel se latență face RAM-ul mai rapid decât ne dorim, dar și prețul se poate dubla sau tripla.

Notă: Un kit de memorie RAM de 32GB cu frecvența între 2400 și 3200MHz e perfect pentru high-gaming. Frecvența RAM de 3200MHz se potrivește cu un procesor Intel de 3.2GHz sau mai mult, iar aceasta nu depășește latența 16. Procesoarele AMD suportă memorii RAM cu frecvențe mai mari decât ale acestora. Poți pune RAM cu frecvența mai mare de 3200MHz la un procesor AMD cu frecvența 3.2GHz. Determină chipsetul plăcii tale de bază și vei știi ce procesor poți pune și ce RAM îți trebuie.

Cele mai bune memorii RAM pentru gaming

Pentru gaming, frecvențele ridicate nu sunt necesare, la fel nici latența. Acestea sunt necesare mai mult pentru programele solicitante grafic pentru editările video sau programele CAD, dar cu cât sunt mai bune, cu atât mai bine pentru orice. Pentru performanțe ridicate, ne trebuie o placă video decentă.

Memorie RAM pentru light gaming sau activități uzuale


Memorie RAM pentru Medium gaming – 2400-2666MHzMemorie RAM pentru High gaming – 2666-3600MHz


Nu cumpăra o memorie RAM de 3200MHz dacă procesorul tău e de 2.8GHz, nu te vei bucura de cei 3200MHz. Poți determina frecvența memoriei RAM potrivită după frecvența procesorului tău.

De ce arată așa plăcuțele de memorii RAM? Ei bine, carcasa aceea este de fapt un radiator. Acest “tuning” ajută la disiparea căldurii menținând memoria stabilă. Nu încerca niciodată să desfaci acea carcasă, de regulă sunt bine lipite și poți distruge cip-urile.


Întrebări frecvente despre memoriile RAM

Ce se întâmplă dacă pun o memorie RAM cu frecvență prea mare?

Pe scurt, memoria RAM nu va funcționa la frecvența maximă, ci la frecvența maximă suportată de placa de bază sau procesor, deci, banii pe care îi cheltuim pe memoriile RAM scumpe, în astfel de cazuri sunt doar o risipă. Ghidul de pe pagină ne spune și cum să “împerechem corespunzător” componentele unui PC de gaming.

Ce inseamna CL la memorii RAM?

CL = Clock Latency. Latența memoriei ram, cu cât e mai mică, cu atât mai bine. Pentru gaming, aceasta nu este atât de importantă precum placa video, dar, ca idee, Latența 19 sau mai puțin este numai bună pentru gaming.

Cât de mult contează frecvența memoriei ram?

Dacă intrăm mai în detaliu, ce relevanță ar mai avea frecvența unei plăci RAM atâta timp cât ea oferă latență (CL) egală cu 19 (bună) sau mai mică (17, 15 sau chiar mai mică = foarte bună)? Practic, latența ne spune viteza memoriei RAM, adică viteza de răspuns a acesteia.

De câtă memorie RAM am nevoie?

Pe scurt, pentru lucrul exclusiv cu fișiere office, vizionarea de filme sau un joc de Soliaire, memoria de 4GB RAM e suficientă. Pentru light gaming – 8GB, pentru medium gaming – 16GB, iar pentru high-end gaming 32GB+. În 2022 și pentru anii care vin, se recomandă o memorie RAM de minim 8GB.

Care sunt cele mai bune memorii RAM?

Memoriile RAM care oferă cele mai rapide răspunsuri sunt cele cu latența (CL) 19 sau mai mică. S-a dovetit că o latență CL12 poate fi folosită chiar și pentru cele mai sofisticate software-uri, care, pe multe PC-uri vor da crash. Plăcuțele RAM cu CL sub 15 sunt destul de greu de găsit, dar și prețul este foarte ridicat, asta constând în calitatea chip-urilor folosite pentru plăcuțe. Imposibil nu e.