Te-ai întrebat vreodată care e cea mai bună placă video sau care placă video ți se potrivește? Cele mai bune plăci video pentru gaming sunt acelea care îți permit să rulezi jocul preferat pe PC-ul tău. Nu? Sau cel puțin asta este părerea noastră. Atenție!!! Aici nu veți vedea care sunt cele mai bune plăci video din lume care costă mai mult decât o mașină, ci veți vedea care sunt cele mai bune plăci video accesibile. Da, acele plăci grafice care oferă performanțe foarte ridicate la un preț convenabil.

9modele evaluate
17modele luate in considerare
12modele testate
28ore de research

Top 3 plăci video Performante

  Cea mai buna placa video performanta #1

  XFX Radeon RX 6600 Speedster

  cea mai buna placa video radeon

  O placă video de la XFX, XFX Radeon RX 6600 Speedster este proiectată special pentru jocuri, deoarece poate ține pasul cu cerințele ecranelor de ultimă generație, cum ar fi VR, rezoluții UHD și ecrane multiple.

  Această placă video pentru jocuri este echipată cu două ventilatoare de răcire, care sunt foarte silențioase și asigură o răcire excelentă pentru GPU.De asemenea, este dotat cu 3 porturi DisplayPort și 1 port HDMI, ceea ce reprezintă un bun dispozitiv multifuncțional.Trecând la specificațiile tehnice, această placă grafică are o arhitectură RDNA 2, o interfață PCIe și un GPU care poate atinge o frecvență de 2491 MHz, datorită ceasului de amplificare.Un imens 8GB de memorie RAM GDDR6 cu o interfață pe 192 de biți, deloc rău, cu aceasta jocurile tale vor rula la viteză maximă, cu fps-uri stabile și fixe.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video performanta #2

  Asus Dual GeForce RTX 2060 OC Edition EVO 6GB

  cea mai buna placa video geforce

  ASUS Dual GeForce RTX 2060, ediția OC EVO de la ASUS este o placă video fantastică, care este plină de tehnologie pentru a-i satisface chiar și pe cei mai exigenți pasionați de jocuri.

  Această placă video pentru jocuri folosește 6 GB de memorie RAM GDDR6, iar procesorul foarte puternic atinge un clock maxim de 1710 MHz, în modul OC.O placă video concepută pentru jocuri, numeroasele tehnologii utilizate, cum ar fi GPU Tweak, Gaming Booster și Xsplit Gamecaster, vă îmbunătățesc experiența de joc și cea socială, permițându-vă chiar să transmiteți în direct gameplay-ul.Alimentarea cu energie a acestei plăci video se face printr-un singur cablu, în timp ce ieșirile video sunt două HDMI 2.0, un DisplayPort și un DVI dual link.După cum se poate vedea clar, această placă grafică dispune de 2 ventilatoare silențioase pentru răcire, fără a uita de radiator, asigurând temperaturi scăzute chiar și după o serie prelungită de jocuri.Această placă video are un cost ridicat, dar, ca raport calitate-preț, este una dintre cele mai bune plăci video de nivel mediu și înalt.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video performanta #3

  Placa video Gigabyte GeForce RTX 3060 GAMING OC 2.0 LHR 12GB

  cea mai buna placa video rtx

  Gigabyte GeForce RTX 3060 GAMING OC 2.0 LHR cu 12GB de memorie RAM DDR6 este o placă grafică prietenoasă pentru gameri, care reprezintă o alternativă excelentă la concurenții AMD Radeon RX.

  Are un sistem de răcire WINDFORCE 3X excelent, revizuit față de versiunile anterioare, și poate suporta cu ușurință rezoluții 2k și 4k, datorită frecvenței sale ridicate și numărului de nuclee.În plus, această placă video Gigabyte bazată pe GPU Nvidia suportă Ray Tracing de a doua generație.

 • Vezi prețul


Cum să alegi cea mai bună placă video în 2022 pentru nevoile tale:

Când vine vorba de o placă video performantă sau mai exact platforma RTX, nici nu mai este nevoie să-ți faci griji că jocul tău preferat va avea probleme la rulare. Plăcile video GeForce RTX au capacitatea de a atinge performanțe formidabile, ele fiind ultimele generații de plăci video apărute și sunt cu siguranță cele mai bune plăci video disponibile in România. Acestea sunt capabile de a reda totul în timp real, adică viteza lor de răspuns este foarte mare. De ce ne-am face griji cu o astfel de componentă performanta? Nici nu trebuie.

Totuși, trebuie să fim siguri că avem destul loc și că putem instala o placă video mare, altfel cred că vom avea nevoie de o alta carcasă pentru unitatea centrală.

Totuși, dacă ești în dubii în legătură cu cerințele de sistem ale jocului pe care urmează să-l rulezi cu noua ta placă video, tot ce trebuie să faci este să vizitezi „CAN YOU RUN IT”, să selectezi jocul pe care vrei să-l joci și vei afla cerințele de sistem ale acestuia. Astfel vei ști dacă trebuie să alegi o placă video de 8GB sau una de 6GB și generația acesteia. Simplu, nu? Nu chiar, asta dacă nu le ai în acest domeniu. Dar mai jos vom lăsa un mic ghid după care vă puteți face o idee despre aspectele pe care trebuie să le urmăriți când vreți să achiziționați o placă video.

 • Procesor grafic
  • AMD
  • Intel
  • NVIDIA
 • Memoria Video
 • BUS Memory (pe aceasta o preferăm in general mare)
 • Conectivitatea
  • Cele mai răspândite sunt cele PCI-Express
 • Metoda de răcire
  • Activ sau pasiv
  • Ventilator sau radiator (aer sau lichid)

Cam astea ar fi chestiile la care trebuie să fim atenți când cumpărăm o placă grafică.

Top cele mai bune plăci video 2022 – nVidia

Top 3 cele mai bune plăci video performante sub 5000 de lei. Plăcile grafice GeForce RTX oferă putere și performanță pentru redare în timp real și sunt dotate cu inteligență artificială.

Pentru o funcționare optimă a plăcii video, este recomandată și o memorie RAM bună, în concordanță cu procesorul PC-ului.

De asemenea plăcile GeForce GTX au evoluat destul de bine, au ajuns la performanțe mari, iar în unele cazuri concurează cot la cot cu RTX. Să vedem care sunt cele mai vândute in România și nu numai.

  Cea mai buna placa video nVidia #1

  Nvidia Quadro RTX 4000, 8GB

  nvidia quadro rtx 4000

  Placă video profesională foarte versatilă

  Nvidia Quadro RTX 4000 este o placă video pentru grafică, AutoCAD și randare 3D, concepută pentru a fi inclusă într-o stație de lucru și utilizată în programele profesionale de proiectare și desen.Prețul său de listă este competitiv, iar performanța sa este îmbunătățită față de predecesorul său, P4000. Este un produs care se distinge de cele din sectorul de consum datorită fiabilității sale foarte ridicate, care este necesară pentru utilizatorii profesioniști.GPU-ul se bazează pe arhitectura Turing, are 2.304 nuclee CUDA pentru procesare paralelă, 288 de nuclee Tensor NVIDIA și 36 de nuclee RT pentru Ray-Tracing. Acesta este echipat cu o memorie GDDR6 de 8 GB.Această placă este foarte silențioasă, ideală pentru utilizarea pe termen lung fără a fi deranjat de un ventilator zgomotos. Controlul temperaturii este, de asemenea, bun. Nu consumă foarte multă energie: conform producătorului, consumul maxim de energie este de aproximativ 160 W. Factorul de formă PCI-e cu un singur slot îl face foarte ușor de amplasat în mai multe configurații.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video nVidia #2

  Placa video Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 2.0, 6GB

  placa video buna nvidia

  Cea mai bună placă video din gama sa de prețuri

  Printre cele mai bune plăci grafice mid-range cu un raport calitate-preț bun, NVIDIA GeForce RTX 2060 D6 2.0 este răspunsul la nevoile multor gameri. Această placă video este optimă pentru jocuri 2K cu detalii înalte și precise și pentru editare video 4K.Rezultatele de benchmark în comparație cu RTX 2060 sunt cu aproximativ 15% mai bune și este foarte aproape de performanța modelului 2070. Se poate descurca perfect cu jocurile 1440p, în special atunci când este asociat cu un monitor G-Sync, în timp ce nu este deosebit de potrivit pentru rezoluția UHD.Arhitectura este aceeași cu cea a modelelor anterioare, dar cu multe îmbunătățiri. În comparație cu RTX 2060 găsim mai multe nuclee, un boost clock mai mare și VRAM mărit, pentru putere. Acest lucru înseamnă un consum de energie mai mare.Cu o viteză a memoriei de 14 Gbps, o lățime de bus de 192 de biți și 6GB GDDR6 VRAM, această placă video este cea mai bună soluție pentru jocuri în gama de preț medie spre mare.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video nVidia #3

  Placa video Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC, 6GB

  cea mai buna placa video ieftina nvidia

  Cea mai bună placă video pentru randare video și programe

  GeForce GTX 1660 Ti OC este o placă video excelentă pentru fotografi, Photoshop, editare foto, grafică și editare video, dar și jocuri.Datorită calității materialelor de construcție, este una dintre cele mai durabile plăci video, precum și a performanțelor bune prin overclocking. În plus, datorită sistemului de răcire Windforce 2X, există două ventilatoare cu rotații opuse care permit aspirarea mai rapidă și mai lină a aerului.În comparație cu modelul anterior, versiunea „Ti OC” optimizează performanța și crește viteza cu cel puțin 20%. Acest lucru îl face foarte recomandat pentru design grafic și editare profesională.Pentru jocuri, GeForce GTX 1660 Ti OC este proiectat pentru a oferi performanțe maxime la 1080p. Chiar și după overclocking, sistemul reușește să rămână sub 300W, ceea ce îl face extrem de puternic. În plus, pentru prețul la care este oferit în prezent pe piață, este important de remarcat o viteză de memorie de 12.000 MHz, o caracteristică care nu se regăsește la mulți dintre concurenții săi din această gamă de preț.În plus, când vine vorba de temperatură, cu ajutorul funcției 3D Active Fan, ventilatoarele GPU-ului vor rămâne oprite dacă alegeți să setați un mod de joc cu consum redus de energie, permițându-vă să jucați în liniște deplină. Această caracteristică rezolvă problema zgomotului, care este adesea prezent chiar și în cele mai bune GPU-uri.

 • Vezi prețul

Top cele mai bune plăci video 2022 – AMD

  Cea mai buna placa video AMD #1

  Placa video Sapphire Radeon RX 6700 XT NITRO+, 12GB

  sapphire radeon rx

  GPU perfect pentru jocuri 1440p și editare video

  Pentru cei care își doresc o placă video pentru editare video sau jocuri FHD, 2K, 4K, AMD Sapphire Radeon RX 6700 XT NITRO+ este o soluție interesantă și este, de asemenea, o placă video pe care o recomandăm celor care se joacă în principal la 1440p. Nu o puteți găsi întotdeauna, dar atunci când este disponibilă este cu siguranță una dintre cele mai bune alegeri dacă doriți să asamblați un PC performant.RX 6700 XT NITRO+ este ideal pentru a juca toate cele mai recente titluri AAA la 1440p. Bineînțeles, performanța Full HD este, de asemenea, superbă. Este, de asemenea, potrivit pentru a fi utilizat în cadrul unei configurații de creare de conținut. Cele mai recente drivere AMD oferă o stabilitate mai bună decât versiunile anterioare. RX 6700 XT NITRO+ este o alegere atractivă pentru editorii video care utilizează programe precum Premiere Pro.Acest GPU are 2560 de nuclee grafice și atinge una dintre cele mai mari frecvențe de ceas de pe plăcile din această generație, ajungând chiar la peste 2,50 GHz. Da, se încălzește puțin (de aceea este important să îl plasați într-o carcasă bine ventilată și să aveți un sistem de răcire adecvat), dar rezultatul este totuși impresionant. Are un TDP de 230 W și are nevoie de o sursă de alimentare de cel puțin 650W pentru a funcționa în mod stabil.De asemenea, are o memorie VRAM GDDR6 de 12 GB, cu o lățime de bandă maximă de 384 GB/s. Ieșirile includ 3 DisplayPort 1.4 și 1 HDMI 2.1, iar placa poate gestiona cu ușurință mai multe monitoare conectate în același timp.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video AMD #2

  Placa video MSI Radeon RX 6600 XT MECH 2X OC, 8GB

  placa video msi radeon rx

  O placă video excelentă de clasă medie

  Pentru jocurile Full HD, cea mai bună placă grafică de la AMD este, fără îndoială, RX 6600 XT MECH 2X OC. Îl recomandăm celor care doresc să construiască de la zero sau să actualizeze o configurație de gaming de nivel mediu, dar care să aibă parte de multe emoții. Această placă video se va potrivi, de asemenea, într-o configurație compactă datorită dimensiunilor sale reduse.Placa, care se bazează pe noua arhitectură RDNA 2, atinge o frecvență maximă de 2589MHz, dar în timpul jocurilor aceasta ajunge la o medie de 2359 MHz. Are 32 MB de Infinity Cache și 8 GB de memorie GDDR6.Se comportă cel mai bine atunci când este folosit pentru jocuri la 1080p. Se comportă bine în toate jocurile recente, cum ar fi Doom Eternal, Horizon Zero Dawn sau Battlefield 5, permițându-vă să vă mențineți în permanență peste 90 fps (desigur, performanța depinde și de celelalte componente incluse în configurație, cum ar fi procesorul și memoria RAM).Nu se încălzește prea tare, ceea ce reprezintă un avantaj dacă doriți să o puneți într-o carcasă mică, care nu are prea mult spațiu pentru un sistem de răcire. Consumul său de energie este de aproximativ 160W, iar AMD sugerează o sursă de alimentare de bună calitate de cel puțin 500W.Prețul de listă al RX 6600 XT MECH 2X OC variază în funcție de producătorul plăcii. Având în vedere fluctuațiile actuale de preț ale plăcilor grafice, este probabil că veți ajunge să plătiți mai mult.

 • Vezi prețul

  Cea mai buna placa video AMD #3

  AMD Radeon RX550 V2 4GB

  cea mai ieftina placa video amd

  Cea mai bună placă video de entry-level

  Cea mai bună placă video pentru jocuri Full HD sub 1000 de lei este Radeon RX550 V2, care este alegerea perfectă pentru gamerii începători care caută performanțe bune. De asemenea, ne mulțumește cu viteza de 1100 MHz a gpu-ului și cu viteza de 1750 MHz a memoriei.Cea mai bună performanță este obținută cu jocuri nu prea grele și pentru utilizarea zilnică profesională și neprofesională. De fapt, având funcția implicită de oprire a ventilatoarelor sub 50 de grade, în timpul utilizării zilnice, prezența sa este total imperceptibilă.În plus, suportă UEFI, care poate adăuga mai multe funcții și instrumente. Placa video Sapphire Radeon este ideală atât pentru jocurile mai vechi, pe care le poate gestiona fără probleme, cât și pentru cele mai noi, realizând jocuri de înaltă calitate la 1080p.Pentru cei care caută o soluție entry-level de bună calitate, Radeon RX 550 este cea mai bună placă video recomandată sub 100 de euro.

 • Vezi prețul


După toate acestea, noi am aflat care sunt cele mai bune plăci video bazate pe raportul performanță-preț. ACESTEA NU SUNT CELE MAI BUNE DIN LUME, CI SUNT CELE MAI BUNE LA PREȚURI ACCESIBILE.