Sari la conținut

Cum ar trebui să alegi un telefon smart – Criterii de bază

cum alegi un telefon smart

Gama largă a modelelor de smartphone-uri și prețurile acestora complică decizia? Ar trebui să ne limităm doar la aspectele de bază înainte de toate.

Este ușor să cazi în capcana producătorilor și să te lași prins într-o bătălie inutilă a mărcilor și a platformelor. În realitate, cei care cumpără un telefon mobil ar trebui să se limiteze la caracteristicile acestuia. Marketingul ne-a făcut să identificăm mărcile și modelele cu aproape un stil de viață, dar merită să ne gândim care este cel mai potrivit telefon pentru nevoile noastre în funcție de diferite elemente.

Puține produse au o gamă atât de largă și atât de variată ca cea a telefoanelor mobile. Cum ne putem orienta? Deși fiecare utilizator are propriile nevoi, există o serie de elemente de diferențiere pe care trebuie să le căutați atunci când alegeți un telefon mobil în detrimentul altuia:

pret smartphone

Prețul

În telefonia mobilă, un preț mai mare nu înseamnă întotdeauna o performanță mai bună. Este posibil ca cineva să cumpere un iPhone 12 Pro nou-nouț așteptându-se să facă lucruri mărețe și, în cele din urmă, să îl folosească doar pentru câteva apeluri și trimiterea de mesaje pe WhatsApp. Dacă este clar că utilizarea telefonului va fi limitată la un număr de funcții, este mai bine să aplicați o abordare conservatoare și să alegeți gama medie inferioară, care va acoperi cea mai mare parte a nevoilor majorității oamenilor. Eu mi-am luat iPhone 12 Pro doar pentru că arată sexy, il folosesc doar pentru a verifica emailul. Practic, o risipă.

Dimensiunea ecranului

Este adevărat că dimensiunile telefoanelor mobile au crescut în general, deoarece utilizatorii au devenit din ce în ce mai activi în alte sarcini decât efectuarea și primirea de apeluri, dar merită un mobil cu ecran mare? Da, dacă îl veți folosi pentru a reda conținut media sau pentru a viziona programe TV în streaming, și este, de asemenea, cel mai potrivit pentru pasionații de jocuri. Pentru toți ceilalți, un telefon cu un ecran de 4,5″ sau 4,7″ va fi mai mult decât suficient.

iOS sau Android?

În acest moment, întrebarea “care platformă este mai bună” este la fel de complexă ca și întrebarea unui copil “pe cine iubește mai mult, pe mami sau pe tati”. Nu se poate spune că unul este superior celuilalt; fiecare are avantajele și dezavantajele sale, dar putem evidenția câteva particularități generale care pot ajuta la orientarea celor nehotărâți.

Majoritatea telefoanelor din gama medie oferă o calitate mai mult decât acceptabilă a camerei foto, suficientă pentru vacanțe și selfie-uri.

Primul este prețul mediu: Apple deține iOS și doar iPhone-urile sale pot fi echipate cu această platformă. Deși este adevărat că se pot găsi oportunități, prețul mediu al unui iPhone este mai mare decât cel al unui Android, iar pe platforma Google veți găsi mult mai multe opțiuni de achiziție. Pe de altă parte, iOS oferă o rată de satisfacție a utilizatorilor ușor mai mare decât Android. Dar unde iPhone își ia revanșa față de rivalul său este în ceea ce privește valoarea de revânzare, unde rămâne peste Android, iar acesta este un aspect de care trebuie să țineți cont dacă intenționați să vă păstrați telefonul timp de mai mulți ani.

Cameră

Cu excepția cazului în care nu sunteți un adevărat pasionat de fotografie și nu cereți o calitate extraordinară, majoritatea telefoanelor din gama medie oferă o calitate mai mult decât acceptabilă pentru utilizarea pe care marea majoritate a utilizatorilor o fac de către camera foto. Aici este mai bine să nu vă lăsați seduși de cântecul de sirenă al megapixelilor sau al obiectivelor suplimentare și să fiți practici: pentru vacanțe în familie și selfie-uri, un telefon obișnuit este mai mult decât suficient.

Baterie

Pe de altă parte, durata de viață a bateriei are un impact asupra vieții de zi cu zi a utilizatorilor, iar aici cele mai scumpe telefoane nu oferă întotdeauna o autonomie superioară. De fapt, se întâmplă exact invers; funcțiile suplimentare ale telefoanelor high-end sfârșesc prin a consuma bateria și multe dintre ele nu ajung la sfârșitul zilei. Cel mai bine este să aruncați o privire la telefoanele care au obținut cele mai bune rezultate în acest domeniu înainte de a lua o decizie de cumpărare.

Acum, că ne-am hotărât în privința așteptărilor noastre, mai jos putem vedea graficele și putem face comparații între telefoane smart și performanțele lor de bază.

Recomandări telefoane 2024

6modele evaluate
8modele luate in considerare
7modele testate
6ore de research

  Recomandare smartphone #1

  Apple iPhone 13 Pro

  cel mai bun telefon

  Recomandare smartphone #2

  Samsung Galaxy S21 Plus

  cel mai bun telefon samsung

  Recomandare smartphone #3

  Samsung Galaxy S21 Ultra

  telefon samsung

  Recomandare smartphone #4

  iPhone 12 Pro Max

  telefon samsung

  Recomandare smartphone #5

  OnePlus 9 Pro

  cel mai bun telefon android

  Recomandare smartphone #6

  Xiaomi Redmi 10

  telefon android ieftin

Alegerea momentului de cumpărare

Cumpărarea unui telefon mobil este ca și cum ai cumpăra o mașină: întotdeauna se devalorizează în momentul plății. Cu toate acestea, dacă putem evita impactul mediatic al lansărilor majore și dacă evităm să cumpărăm mereu ultimul model, putem minimiza pierderile. Astfel, majoritatea producătorilor reduc drastic prețul versiunilor anterioare telefonului mobil pe care tocmai l-au lansat; avem de-a face cu terminale foarte performante care peste noapte costă cu 20% sau 30% mai puțin. Cu răbdare și fără patimă, putem profita de acest moment.