Sari la conținut

Cea mai bună hota de bucătărie după model

Hota de bucatarie este un element fundamental al fiecarei locuinte, care, pe langa limitarea mirosurilor si a fumului produs in timpul preparării alimentelor, este în multe cazuri un adevarat element de mobilier. Exista multe aspecte de luat in considerare atunci cand achizitionati un produs nou: pe de o parte, trebuie sa alegeti neaparat pe baza pretului hotei si a dimensiunii aragazului, iar pe de alta parte, exista unele aspecte tehnice care nu trebuie subestimate, cum ar fi eficienta energetica, functiile si sistemul de operare.
Acesta este motivul pentru care, înainte de a continua cu ghidul nostru de cumpărare, trebuie să clarificăm cu ce tip de hote de bucătărie ne vom ocupa aici. Am ales să ne dedicăm aici examinării hotelor de extracție, adică a celor care pot fi conectate la o țeavă de evacuare care transportă aerul extras din bucătărie spre exterior.

Preferăm acest tip de hote datorită difuziei mai mari și, mai ales, a eficienței, rezervându-ne dreptul de a discuta pe viitor despre hotele cu filtrare și reciclare a aerului. Cu toate acestea, am dori să subliniem că, în multe cazuri, o hotă de aspirare poate fi utilizată și în versiunea cu filtrare prin achiziționarea separată a kitului de accesorii necesar.

Factori decisivi în alegerea unei hote de bucătărie

Chiar dacă tehnologia avansează și acum gătim cu un multicooker care nu face fum, abur sau miros, nevoia de a avea o hota de bucatarie tot nu dispare. Unele chestii necesită gătitul standard, la flacăra aragazului, fapt care ne aduce exact sub hota de bucatarie deja montată deasupra. Unii dintre noi preferă să fumeze în bucătărie, mai ales în anotimpul rece, iar hota poate fi de ajutor. Chiar si multicookerul face abur si miros atunci cand il deschidem, cantitate de abur suficienta pentru a se depune pe mobilier si pereti, in timp afectând suprafețele. Astea au fost doar trei exemple. Să trecem la aspectele importante pe care trebuie să ni le aducem aminte atunci când alegem o hota de bucatarie.

Hota de bucatarie cu aspirare sau cu filtrare?

Există două diferențe principale de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți între hota extractoare și hota filtrantă: eficiența și instalarea.
Din punct de vedere al eficienței, este evident că hota de aspirație oferă în medie performanțe mult mai bune, în special în ceea ce privește eliminarea mirosurilor: oricât de bune ar fi filtrele cu carbon activ ale unei hote de filtrare, este dificil ca acestea să elimine complet orice efluent rezidual, în timp ce hota de aspirație transportă totul în exterior.

Pe de altă parte, instalarea unei hote de filtrare este mult mai simplă: nu necesită vreo gaură în perete sau un coș de evacuare. Există, fără îndoială, situații în care alegerea unei hote de bucătărie fără conducte este obligatorie sau aproape obligatorie: atunci când traseul coșului de fum este excesiv de anevoios, când doriți să poziționați liber plita traditionala sau plita cu inductie fără a trebui să țineți cont de locul în care se află accesul la coșul de fum sau când încăperea pe care o folosiți ca bucătărie este complet lipsită de un astfel de acces. Hotele de bucătărie fără conducte sunt soluția în toate aceste situații.

Poziționarea hotei

După cum am văzut, pe lângă faptul că diferă în ceea ce privește tipul de funcționare, hotele de bucătărie diferă și în ceea ce privește modul în care sunt fixate în încăpere. Iată care sunt principalele soluții disponibile în prezent pentru cei care doresc să achiziționeze o hota de bucatarie nouă:

Hote de bucatarie incorporabile

Această soluție permite ca hota să fie integrată total sau parțial în mobilierul de bucătărie. În primul caz, capota va fi ascunsă în spatele unei uși, iar în cel de-al doilea caz, baza de aspirare va fi în continuare vizibilă în mod clar;

hota bucatarie incorporata 1
hota bucatarie perete 1

Montate pe perete

Acestea sunt cele mai comune hote și sunt poziționate pe perete, direct deasupra plitei. Conducta de evacuare a fumului poate fi ascunsă în perete sau vizibilă deasupra hotei, devenind adesea un element de mobilier care înfrumusețează bucătăria. De asemenea, sunt disponibile modele de perete de colț, pentru a fi fixate deasupra acestui tip special de plită.

Hote de bucatarie montate pe tavan

Răspândirea acestor hote se datorează popularității tot mai mari a bucătăriilor de tip insulă, adică a plitelor și a blaturilor de lucru poziționate în centrul camerei. Deoarece aceste hote sunt mult mai vizibile decât modelele anterioare, puteți alege dacă să le plasați în interiorul unei piese de mobilier, al unui suport de zidărie sau al tavanului însuși, sau să optați pentru un model care atârnă de tavan ca un candelabru;

cea mai buna hota de bucatarie
hota bucatarie ascunsa 1

Hote de bucatarie ascunse

Modelele de ultimă generație sunt concepute pentru a fi “ascunse” în interiorul plitei. De fapt, prin apăsarea unui buton, panoul de aspirație poziționat în spatele plitei va dispărea ca prin minune după utilizare.

După aceste considerații inițiale cu privire la tipurile de hote de bucătărie existente, vom analiza acum criteriile pe care le considerăm cele mai importante pentru alegerea celui mai potrivit model pentru nevoile dumneavoastră.

Cum alegi o hota de bucatarie

Atunci când alegeți o hota de bucatarie, trebuie să luați în considerare:

 • Capacitatea maximă de aspirare a hotei; acest parametru nu trebuie să fie legat de numărul de plite de pe plită, ci mai degrabă capacitatea maximă de aspirare este aleasă în funcție de dimensiunea camerei. Cunoașterea dimensiunilor încăperii oferă un indice al volumului de aer conținut, din care se poate alege cea mai bună hotă în funcție de cantitatea de metri cubi de aer aspirat pe oră.
 • Zgomot în timpul funcționării: o hotă zgomotoasă poate perturba conversațiile la masă. Este recomandabil să alegeți o hotă foarte silențioasă, mai ales dacă bucătăria este împărțită cu sala de mese.
 • Eficiența energetică: În cele din urmă, evaluarea consumului unei hote de bucătărie este un subiect sensibil: atât pentru că consumul de energie electrică implică o cheltuială, cât și din cauza atenției tot mai mari acordate economiei de energie ca un comportament care are un impact pozitiv asupra mediului. Dacă vrem să vorbim despre consum, considerațiile care trebuie făcute se referă la absorbția motorului, consumul anual estimat și banda de eficiență energetică.
 • În funcție de mărimea bucătăriei; capacitatea maximă de aspirare a hotei
  • -Pentru bucătăriile de până la 10 m2 este suficientă o capacitate maximă de extracție de 200 m³/h.
  • -Pentru bucătăriile de 11 până la 15 m2 este necesară o capacitate maximă de extracție între 220 și 300 m³/h.
  • -Pentru bucătăriile de 16-20 m2, este necesară o capacitate maximă de extracție între 320 și 400 m³/h.
  • -Pentru bucătăriile de 21-25 m2, hota care urmează să fie aleasă trebuie să aibă o capacitate maximă de extracție cuprinsă între 420 și 500 m³/h.
  • -Pentru bucătăriile de 26-30 m2, hota care urmează să fie aleasă trebuie să aibă o capacitate maximă de extracție cuprinsă între 520 și 600 m³/h.
  • -Va trebui să alegeți o hota de bucatarie cu o capacitate de extracție între 620 și 800 m³/h dacă aveți o bucătărie de 31-40 m2.
   • Pentru bucătării chiar mai mari, vă recomandăm să alegeți o hotă de 820 – 1000 m³/h.
 • În funcție de nivelul de zgomot al hotei: decibeli la viteza maximă – decibelii (dB) sunt indicați pe etichetă și arată cât de silențios este aparatul. Dacă doriți un mediu liniștit, în care hota nu deranjează conversația sau ascultarea unui cântec la radio (sau a unui film la televizor), este mai bine să alegeți o hota de bucatarie de până la 55dB. Dacă acest model este prea scump, puteți opta pentru o hotă cu un nivel de zgomot cuprins între 55 și 63 dB. Peste acest prag, zgomotul produs de hotă începe să deranjeze conversațiile casnice și ascultarea radioului sau a televizorului.

Ce hotă de bucătărie e mai bună?

Nu există o hotă de bucătărie care să fie considerată cea mai bună pentru toate situațiile, deoarece depinde de nevoile și preferințele individuale. Recomandăm să analizați tipurile prezentate în articol și să decideți care este cea mai bună după citirea detaliilor fiecăreia.

Ce nivel de zgomot este acceptabil pentru o hotă de bucătărie

Nivelul de zgomot acceptabil pentru o hotă de bucătărie poate varia în funcție de preferințele individuale, dar, în general, este recomandat să optezi pentru un model cu un nivel de zgomot între 50 și 70 de decibeli. În această gamă de zgomot, hota ar trebui să fie suficient de puternică pentru a filtra fumul și mirosurile, dar să nu fie prea zgomotoasă încât să deranjeze activitățile din bucătărie sau din încăperea învecinată.