O masina de spalat rufe cu uscator este un aparat mare care arată ca o mașină de spălat normală. De fapt, aceasta îndeplinește aceeași funcție ca o mașină de spălat, spălând hainele murdare, dar cu funcția suplimentară de uscare a acestora. Mașina de spălat-uscat este, de fapt, un aparat “2 în 1”: mașină de spălat și uscător împreună. Înainte de ghidul de alegere care ne va prezenta informații la care deja ne așteptăm cu toții să vedem care sunt cele mai bune mașini de spălat rufe cu uscător.
Top 3 mașini de spălat rufe cu uscător
- Capacitate de 8kg la spalare/6kg la uscare
- Viteza maxima de centrifugare 1600 rpm
- Clasa de eficienta energetica B
- Tehnologie duala pentru ingrijire potrivita, cicluri reglabile pentru confort, netezire cu aburi
- Bumbac, Delicate, Clatire, Centrifugare/evacuare, Sintetice, Lana, Denim, Articole sportive, Curatare masina, Jachete, Steam FreshScent, Eco 40-60, Anti allergy, Ciclu complet 1h 1 kg
- Dimensiuni: 59.7 cm latime , 63,6 cm adancime si 84,7 cm inaltime
Masina de spalat rufe cu uscator #1
Masina de spalat rufe cu uscator Electrolux
- Capacitate de 8kg la spalare/5kg la uscare
- Viteza maxima de centrifugare 1400 rpm
- Clasa de eficienta energetica C
- Tehnologia Digital Inverter – Masina de spalat Samsung vine dotata cu un motor superior Digital Inverter care ii ofera eficienta energetica, mai silentioasa si performanta exceptionala, de durata.
- Bumbac, Sintetice, Mixt, Drum Clean, 15′ Quick Wash, Clatire + stoarcere, Hygiene Steam, Air Wash, Eco 40-60, Spalare si uscare, Lana/Delicate
- Dimensiuni: 60 cm latime , 60 cm adancime si 85 cm inaltime
Masina de spalat rufe cu uscator #2
Masina de spalat rufe cu uscator Samsung
- Capacitate de 7kg la spalare/6kg la uscare
- Viteza maxima de centrifugare 1400 rpm
- Clasa de eficienta energetica C
- Tehnologie de programare turbo – O apasare de buton: doar de atat este nevoie pentru a activa programul si a incepe ciclul de spalare.* In 45 de minute, vei avea haine curate si improspatate. *1 apasare este necesara dupa ce masina de spalat este pornita.
- Haine Inchise, AirFresh, Anti-pete, Anti-miros, Wash&Dry 45 minute
- Dimensiuni: 59,5 cm latime , 54 cm adancime si 85 cm inaltime
Masina de spalat rufe cu uscator #3
Masina de spalat rufe cu uscator Indesit
Mașina de spalat rufe cu uscator: cum funcționează
Principiul de funcționare al unei mașini de spălat și uscat rufe este simplu: poate fi folosită fie ca mașină de spălat, fie ca uscător sau ca ambele. Ciclurile complete prevăd, de fapt, succesiunea celor două faze: mai întâi spălarea, apoi uscarea. Tehnologiile utilizate, după cum vom vedea mai în detaliu în cele ce urmează, sunt aceleași cu cele utilizate în mașinile de spălat și uscătoarele “normale”: motoarele și coșurile utilizate sunt aceleași, la fel ca și tehnologiile de uscare.
De ce să cumpărați o mașină de spălat cu uscător de rufe?
Există două motive principale:
- Accelerează uscarea rufelor
- Cel de-al doilea motiv este valabil mai ales atunci când dimensiunile casei nu permit achiziționarea separată a unei mașini de spălat și a unui uscător.
O mașină de spălat rufe cu uscător este binevenită mai ales iarna sau în zilele ploioase în care ați plănuit deja spălatul rufelor, când umiditatea împiedică uscarea tradițională a acestora.
Există, de asemenea, mașini de spălat fără uscător, pentru cei ce își pot permite achiziționarea unui uscător de rufe separat, având în vedere cheltuielile și spațiul disponibil pentru ambele.
Cum alegi o mașină de spălat rufe cu uscător
Alegerea trebuie să fie ghidată în primul rând de o analiză cât mai obiectivă a nevoilor noastre: prin urmare, trebuie să luăm în considerare în primul rând componența gospodăriei (câte persoane și, dintre acestea, eventual câți copii), caracteristicile rufelor tipice, tipul de murdărie cel mai des întâlnit și eventualele nevoi speciale (persoane cu alergii, copii foarte mici etc.).
Înainte de a cumpăra o mașină de spălat și uscat trebuie să țineți cont de faptul că capacitatea de încărcare în faza de spălare nu este aceeași cu cea din faza de uscare. Dacă tamburul este prea plin, umiditatea nu va putea fi transformată în vapori de apă, iar hainele vor fi perfect uscate.
Capacitate
Atunci când alegeți o mașină de spălat și uscat în funcție de capacitatea de încărcare, trebuie să țineți cont de cantitatea de rufe pe care o spălați de obicei: dacă aveți o familie numeroasă sau dacă vă schimbați de mai multe ori pe zi, va trebui să alegeți o soluție cu o capacitate generoasă. Acordați o atenție deosebită acestui fapt, deoarece mașinile de spălat și uscat au două capacități diferite: una pentru spălare, cealaltă pentru uscare (care este de obicei cu 2 sau 3 kg mai mică). Prin urmare, nu confundați cele două valori atunci când cumpărați.
Măsurători
Am spus deja că punctul forte al mașinilor de spălat și uscat constă în optimizarea spațiului. În funcție de zona în care urmează să fie amplasate, mașinile de spălat-uscat pot avea dimensiuni diferite, mai mult sau mai puțin compacte. Pentru cele mai dificile contexte, în care spațiul este foarte limitat, există mașini de spălat rufe subțiri, cu adâncimi limitate de 44 și 45 cm.
Programe și funcții
Mașinile de spălat și uscat rufe pot integra mai multe opțiuni și funcții, ceea ce afectează în mod evident prețul produsului. Prin urmare, înainte de a alege un model, ar trebui să vă gândiți la ceea ce aveți cu adevărat nevoie. De exemplu, nu are rost să cumpărați o mașină de spălat cu uscător cu program special pentru lână sau cașmir dacă nu aveți aceste tipuri de haine în garderobă.
În plus față de spălare, funcția de uscare poate include, de asemenea, diverse posibilități, cum ar fi opțiunea de a seta nivelul dorit de umiditate în funcție de faptul dacă hainele urmează să fie călcate sau nu. Acesta este cazul mașinilor de spălat-aspirat care disting între diferite niveluri de uscare: “călcat”, “agățat”, “pliat” și “uzat”.
Consumul de energie
Dacă intenționați să o folosiți mult, chiar de mai multe ori în timpul zilei, vă recomand o mașină de spălat și uscat cu o clasă de eficiență energetică de A sau mai mare. În plus, există mașini care pun un accent deosebit pe economisirea energiei, datorită programelor Eco, motorului cu invertor și tehnologie cu pompă de căldură – cum ar fi mașinile de spălat și uscat care utilizează temperaturi scăzute pentru uscare.
În cele din urmă, vă sugerez să vă uitați la capacitatea de uscare prin centrifugare: mașinile de spălat-uscat cu putere de centrifugare limitată (exprimată în rotații pe minut) tind să consume mai mult, deoarece sunt necesare programe mai lungi pentru a usca în mod optim hainele umede.
Alți factori importanți pe care ar trebui să-i aibă o mașină de spălat și uscat rufe
Evacuarea aburului
Primul factor de care trebuie să ținem cont atunci când căutăm cea mai bună mașină de spălat rufe care să aibă neaparat uscător se referă la unele dintre caracteristicile tehnice ale diferitelor modele, mai ales pentru că astăzi există în principiu două tipuri de mașini de spălat și uscat, care diferă în principal prin gestionarea aburului generat în timpul uscării.
Înainte de a trece la observarea caracteristicilor specifice ale celor două tipuri de produse, este totuși necesar să facem o mică precizare: diferențele tehnologice sunt legate doar de faza de uscare.
Faza de spălare este, de fapt, ca cea a unei mașini de spălat normale, astfel încât va exista o conexiune pentru furtunul de încărcare și una pentru furtunul de evacuare a apei.
În ceea ce privește tehnologia de uscare, avem, de asemenea, un element comun între diferitele produse: practic toate mașinile de spălat și uscat moderne au o turbină de căldură. Această componentă este, de fapt, un fel de ventilator poziționat în partea din față a tamburului; prin rotație, acest ventilator va permite aerului să circule în interiorul tamburului, în timp ce o rezistență electrică va permite aerului să se încălzească și să mențină o temperatură constantă.
Încălzirea cu ajutorul unei pompe de căldură are loc și în uscătoarele clasice cu tambur, deoarece și în acest caz variază metoda de expulzare a condensului de apă/vapori.
Avantajul mașinilor moderne de spălat și uscat rufe în condensare este că pot fi instalate ca orice altă mașină de spălat într-o cameră a casei, dotată cu racorduri la conductele de evacuare și de încărcare a apei. Să aruncăm acum o privire detaliată asupra caracteristicilor modelelor de pe piață în prezent.
Sertar de colectare
Mașinile de spălat-uscat cu sertar se caracterizează prin prezența unui condensator integrat, adică a unui schimbător de căldură care favorizează condensarea vaporilor de apă generați în timpul uscării, însoțit de un rezervor în care se colectează condensul. Excesul de apă este transportat direct în rezervor, care trebuie golit periodic. Principalul dezavantaj al acestor aparate de spalat este că trebuie să supravegheați nivelul de umplere a rezervorului de apă, dar multe dintre cele mai noi mașini de spălat rufe uscătoare dau un semnal automat când este timpul să goliți rezervorul.
Cu descărcare directă
Spălătoarele-uscătoare cu evacuare directă au același mecanism de funcționare de bază ca și spălătoarele-uscătoare cu sertar, și anume condensatorul care facilitează colectarea vaporilor de apă; prin urmare, principala diferență se referă la modul în care este expulzat excesul de apă. În cazul acestui tip de produs, nu va exista o tavă de colectare a condensului, deoarece aburul va fi expulzat direct din aparat prin conducta de evacuare a apei. Faptul că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la golirea tăvii cu apă este cu siguranță un avantaj.
Curățare cu aburi
Unele dintre cele mai moderne mașini de spălat și uscat nu elimină tot aburul generat, ci îl folosesc pentru a trata hainele. Aceasta este o caracteristică împrumutată de la uscătoarele tradiționale: cele mai eficiente uscătoare din punct de vedere energetic înmoaie hainele și reduc încrețiturile prin reutilizarea aburului, facilitând astfel călcatul.