Sari la conținut

Oale pentru plita cu inductie – Cele mai bune seturi

Pe lângă aragazul tradițional pe gaz, există acum și alte modalități de a găti alimente, cum ar fi plita cu inducție. Inducția este un tip de propagare a energiei prin intermediul unui câmp electromagnetic, care permite încălzirea alimentelor într-un material magnetic de fier. Vorbind despre oale pentru plita cu inductie, nu toate tipurile de oale sau tigăi pot fi folosite pe asemenea plite, ci doar cele care sunt fabricate dintr-un material care conține fier, deoarece acestea sunt singurele care pot crea un câmp electromagnetic cu plita. Căldura este eliberată doar în interiorul cratiței.

A avea o plita cu inductie vă va aduce cu siguranță o serie de avantaje. Cea mai importantă dintre acestea este viteza cu care se încălzește mâncarea – în multe cazuri, timpul de gătire va fi chiar înjumătățit. Acest lucru înseamnă nu numai economie de timp, ci și de energie și, prin urmare, de bani. Un alt aspect foarte important este siguranța, deoarece nu există pericolul scurgerilor de gaz (deoarece nu este utilizat), astfel încât nici nu este necesar să se pună în practică toate regulile de siguranță necesare într-o bucătărie tradițională. În plus, deoarece nu există flăcări deschise, este foarte dificil să vă ardeți.

Bucătăriile cu plită cu inducție, pe lângă faptul că au un design foarte modern, sunt întotdeauna foarte curate, deoarece este foarte dificil să se formeze incrustații. Și, nu în ultimul rând, este întotdeauna posibil să țineți temperatura sub control, deoarece acestea au afișaje digitale. Cu toate acestea, există și unele dezavantaje, cum ar fi costul mai ridicat în comparație cu aragazurile tradiționale și, de asemenea, utilizarea unor tigăi speciale și mai scumpe. Partea bună chiar și cu aceste dezavantaje e că le cumpărăm o singură dată, iar uzura nu va fi prezentă prea repede, ca la aragazele tradiționale.

Ce fel de oale pentru plita cu inductie?

In general acestea trebuie să fie fabricate dintr-un material feros, conductor, care atrage undele electromagnetice. Practic acestea sunt materialele atrase de magnet pe care multi le stim. În caz că avem un vas dintr-un material neferos precum aluminiul, care nu este nici atras de magnet, nu este exclus ca acesta să nu fie compatibil cu o plită cu inducție. Pentru a fi compatibile, oalele din materiale neferoase au pe fund o placă din material feros devenind astfel oale bune pentru plita cu inductie.

Cum să recunoști oalele pentru plita cu inductie

simbol inductie

Dacă aveți oale în casă și nu știți dacă le puteți folosi pe noua plită cu inducție, există o metodă foarte simplă. Luați un magnet și verificați dacă se lipește de fundul tigăii, dacă da, atunci tigaia este potrivită pentru inducție. O altă modalitate este să așezați vasul cu apă deasupra plitei. Dacă afișajul clipește, vasul poate fi utilizat. Cel mai simplu, dar nu mereu posibil, fiecare vas are pe fund o ilustrație care exprimă compatibilitatea acestuia cu plitele cu inducție (vezi figura alăturată). Cam ăsta ar fi simbolul internațional pentru marcarea compatibilității cu inducția și în toate limbile va suna la fel, deci nu e loc de confuzii.

Cele mai bune seturi de oale si tigăi pentru plita cu inductie

oale inductie tefal

Set 5 piese oale + tigăi TEFAL


oale inductie ieftine

Set 12 oale Cooking by Heinner


oale plita cu inductie

Set oale Kring Yummy, 9 piese


Materialele pentru vasele de gătit cu inducție

  • Oțel inoxidabil. Acesta este cel mai comun material, deoarece este foarte durabil. Conduce bine căldura dacă partea inferioară este suficient de groasă, dar cu siguranță nu este materialul de top.
  • Aluminiu: permite o mai bună conducere a căldurii, este ușor și ușor de spălat. Cu toate acestea, aluminiul singur nu ar permite conducția, motiv pentru care o placă din oțel inoxidabil este adăugată pe fundul vasului. Acest material oferă un raport preț-performanță bun. Pe piață există mai multe modele antiaderente care permit gătitul fără a adăuga grăsimi și fără riscul ca alimentele să se lipească de fund.
  • Fontă: acesta este, fără îndoială, un material excelent, chiar dacă este scump.
  • Ceramică: și în acest caz, însă, trebuie să existe o placă magnetică pe fund pentru a conduce căldura.

Avantajele utilizării gătitului prin inducție

După cum am văzut, tipurile de oale pentru plita cu inductie au mai multe avantaje. Să le rezumăm.

  • Viteza: acesta este cu siguranță cel mai important lucru. Acestea durează mai puțin timp pentru a se încălzi. Acest lucru ne permite să optimizăm timpul și să economisim energie.
  • Siguranță: Absența flăcărilor înseamnă că gătitul cu inducție este mai sigur decât cu un aragaz cu gaz. În plus, căldura este limitată la tigaie, în timp ce plita nu se încălzește niciodată.
  • Frumusețe: designul oalelor și al plitei este minimalist și foarte modern pentru un decor minunat în bucatarie.
  • Accesibilitate: Unele plite cu inducție dispun de un sistem de conectare cu restul elementelor din bucătărie, de exemplu hota de bucatarie. Acestea se conectează iar hota pornește și își reglează viteza după temperatura plitei.