Sari la conținut

Pătuț pentru bebeluși – Ghid de cumpărare

Nu este ușor să alegi un pătuț pentru bebeluși potrivit, deoarece există multe modele noi și confortabile. Iată un ghid complet cu cele mai bune produse selectate datorită recenziilor și opiniilor părinților.

Sosirea unui pătuț de bebeluși în casă este simbolul unei noi vieți care aduce bucurie și fericire familiei. Înseamnă că un micuț este pe cale să schimbe viața mamei și a tatălui, într-un mod pozitiv, desigur. Dar este normal ca noua familie să fie puțin copleșită la început. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faceți, atunci când bebelușul este pe cale să sosească sau este deja aici doar de câteva zile, este să cumpărați pătuțul potrivit în care să se odihnească. Veți vedea că, atunci când acest obiect va intra în casa dumneavoastră, va da o nouă lumină întregii încăperi. Are o aură de pace, căldură maternă, siguranță și perfecțiune în jurul său. Un cuib, pe scurt, în care să aibă grijă de noul copil în prima perioadă a minunatei sale vieți.

patut bebelusi

Evident, mai ales în primele zile, bebelușul nu va petrece prea mult timp în pătuț: va avea nevoie de căldura maternă și paternă, pentru a simți apropierea unui corp. Dar, pe măsură ce trec lunile, îi va plăcea noua poziție, iar alegerea produsului potrivit va fi fundamentală (și pentru a vă permite să vă odihniți în liniște atunci când copilul adoarme). Există multe modele pe piață, de la tot atâtea mărci celebre, iar cumpărarea pătuțului perfect pentru micuțul tău poate deveni o sarcină dificilă.

CUM SĂ ALEGEȚI UN PĂTUȚ PENTRU BEBELUȘI PERFECT

Pe piață și online, pe portaluri precum eMag, există multe modele diferite de pătuțuri, pentru a satisface orice nevoie și gust al mamei și al tatălui. De la cele mai vechi modele, cum ar fi pătuțurile din răchită sau din lemn, trecând prin așa-numitele pătuțuri de lebădă, până la cele mai moderne modele, cum ar fi pătuțurile suspendate sau pătuțurile pentru dormit împreună. Pe scurt, un părinte are cu siguranță o gamă largă de opțiuni. Partea bună este că nu există un model care să fie mai bun decât altul, deoarece toate au aceleași măsuri de siguranță necesare. Așadar, depinde de tine să o alegi pe cea mai practică și funcțională în cazul tău și să o cumperi pe cea care se potrivește cel mai bine cu tine și cu stilul casei tale.

CE TREBUIE SĂ VERIFICAȚI ÎNAINTE DE A CUMPĂRA UN NOU PĂTUȚ PENTRU BEBELUȘI?

Ceea ce va trebui să evaluați cel mai mult atunci când cumpărați un pătuț pentru bebeluși este siguranța și stabilitatea acestuia: robust, fără margini ascuțite, acoperit cu bare de protecție dacă este necesar și cu laturi de cel puțin 60 cm, în conformitate cu standardele europene. Apoi, caracterul practic al structurii: suficient de înaltă, sau reglabilă, ușoară pentru asamblare și mișcări diverse și de dimensiuni potrivite pentru spațiul disponibil. Nu uitați că, în primele luni, bebelușul dumneavoastră va dori să stea aproape de dumneavoastră și viceversa, așa că este bine să aveți spațiu pentru pătuț lângă patul dumneavoastră.

CARE SUNT CARACTERISTICILE UNUI PĂTUȚ?

Nu cu mult timp în urmă, pe internet a circulat un articol intitulat “Știți de ce dorm bebelușii finlandezi într-o cutie de carton?”. Motivele se datorau unei strategii politice speciale a statului de a încuraja nașterile, însă “cutia de carton”, în mod paradoxal, are toate caracteristicile unui leagăn perfect. Este un loc îngust, protejat, robust, potrivit pentru copii, unde nu există riscul să se rostogolească și care, cu o saltea mică, devine un loc sigur și confortabil.

AVEȚI NEVOIE DE O PERNĂ ÎN PĂTUȚ?

Perna nu este un accesoriu important pentru primele luni și, într-adevăr, nu va fi necesară până când copilul nu împlinește un an. De fapt, veți fi învățați să culcați bebelușul pe spate pentru a evita sindromul morții subite a bebelușului (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome). În mod similar, nu ar trebui să puneți bebelușul pe o parte, pentru că la cea mai mică mișcare s-ar rostogoli pe burtă. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de o pernă pentru o poziție de somn corectă pentru spate – chiar și adulții cu probleme la nivelul gâtului sunt sfătuiți să nu o folosească. Evident, dormitul pe spate este valabil doar pentru copiii foarte mici, pentru că atunci când aceștia au abilitățile motorii de a-și mișca capul (adică foarte devreme) îi poți pune la culcare în poziția care le place cel mai mult.

CARE SUNT CELE MAI BUNE FORME DE PĂTUȚ DE PE PIAȚĂ?

După ce ați verificat dacă pătuțul respectă normele de siguranță, depinde de dumneavoastră să alegeți modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Pe piață există o mulțime de opțiuni din care puteți alege, iar noi am selectat pentru dumneavoastră câteva dintre pătuțurile pe care părinții le-au apreciat, recomandat și recenzat în cel mai pozitiv mod posibil.

PĂTUȚURI DIN LEMN PENTRU BEBELUȘI

Sunt un pic clasice. Pătuțurile din lemn pentru copii sunt la fel de durabile, sigure și funcționale ca și cele din plastic, dar au și un farmec atemporal. De asemenea, ele devin o piesă de mobilier, iar designul, deși foarte modern, amintește oarecum de trecut. Cu toate acestea, în general, aceste modele sunt, de asemenea, scumpe în comparație cu altele. Prin urmare, nu este un leagăn low-cost și trebuie să luați în considerare și dimensiunile. Acestea sunt destul de voluminoase și ar putea ocupa o mare parte din dormitor, dacă inițial vă puneți copilul să doarmă lângă dvs. Dacă doriți să cumpărați un pătuț din lemn pentru bebeluși, mulți părinți vă recomandă să cumpărați un model care să dureze cât mai mult timp și care să poată găzdui copilul până la vârsta de trei ani.

Cel mai bun pătuț pentru bebeluși

PĂTUȚURI DE CĂLĂTORIE ȘI PĂTUȚURI PLIABILE: PENTRU PĂRINȚI ÎN MIȘCARE

Dacă sunteți un cuplu de părinți foarte activi sau dacă trebuie să călătoriți mult pentru serviciu, ar putea fi util să cumpărați un pătuț de călătorie. De obicei, acestea sunt folosite pentru o vacanță și, prin urmare, sunt ușoare și ușor de transportat, precum și pliabile. Dar, bineînțeles, acestea dispun de toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât, odată deschise, sunt absolut sigure datorită unui sistem de blocare. Coșurile pliabile se încadrează în această macrocategorie largă. Acestea sunt foarte populare printre mămici și tătici, deoarece sunt ușor de spălat, ușor de transportat și nu fac compromisuri în ceea ce privește designul.

PĂTUȚURI CU ROȚI: DA SAU NU?

Cele mai reticente mame și tați vor fi puțin îngrijorați de ideea de a-și culca bebelușul într-un pătuț “de călătorie”. În realitate, pătuțurile cu roți sunt la fel de sigure pe cât sunt de funcționale. Acestea sunt echipate cu un sistem de blocare și chiar dacă bebelușul se mișcă în ele, rămân bine ancorate de podea. Ceea ce face ca un pătuț pe roți să fie atât de practic este faptul că îl puteți muta fără efort dintr-o cameră în alta. Poți găti, te poți uita la televizor în camera de zi, relaxa în șezlong sau poți face treburi casnice cu bebelușul tău mereu lângă tine.

LEAGĂNELE BALANSOARE ȘI LEAGĂNE SUSPENDATE: CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

Există și leagăne de dormit pentru bebeluși, care par a fi doar un moft, dar nu sunt, pentru că se știe cât de mult le place unora dintre copii să se legene și cum îi ajută să doarmă. Deja știut, un leagăn de grădină, de exemplu, poate fi modul perfect de relaxare chiar și pentru adulți. De aceea au fost inventate și pătuțurile-leagăn. Asigurați-vă că puteți (și veți putea) să le montați în mod corespunzător!

PĂTUȚ DE DORMIT ÎN COMUN

În sfârșit, ultima generație, dar și mai puțin romantică, sunt pătuțurile minimale și de dormit împreună. Acestea sunt leagăne care constau pur și simplu dintr-o nacelă și un suport, din țesătură sintetică și fără niciun decor special. Cu toate acestea, ele se dovedesc a fi deosebit de avantajoase pentru utilizarea pe timp de zi, deoarece pot fi mutate cu ușurință în orice cameră din casă fără să pară deplasate și sunt reglabile la diferite înălțimi. De asemenea, foarte funcțional pentru călătorii. Pătuțul pentru co-sleeping are o bară laterală detașabilă, astfel încât poate fi așezat unul lângă altul și devine un fel de prelungire a patului, oferindu-vă posibilitatea de a ține bebelușul lângă dvs. în timpul nopții fără a-l pune în mijlocul patului părinților. Cam toate modelele din lemn prezentate mai sus au o parte culisantă care va facilita atașarea acestora de patul părinților ori de câte ori este nevoie.

patut atasabil bebelusi

UN LEAGĂN SAU UN PĂTUȚ PENTRU BEBELUȘI?

Potrivit opiniilor multor părinți, în primele luni de viață ale unui copil, patul nu poate fi înlocuit de un pat de copil. Este adevărat că, printre cheltuielile mari din această perioadă, ideea de a cumpăra un obiect care poate fi folosit doar pentru o perioadă scurtă de timp poate provoca o oarecare frustrare. În același timp, însă, faptul că știi că ți-ai culcat bebelușul într-un pătuț pentru bebeluși, un loc sigur, conceput și potrivit pentru el, este cea mai sigură soluție și te va face și pe tine să dormi mai bine.

POT ÎNLOCUI LEAGĂNUL CU UN CĂRUCIOR?

Un cărucior poate înlocui leagănul, deoarece are aceleași caracteristici de lățime, înălțime și căptușeală și este confortabil mai ales în timpul zilei, când copilul trebuie să vă urmeze prin casă. Cu toate acestea, nu toată lumea ar putea fi încântată de ideea de a pune căruciorul în dormitor, poate după o plimbare prin oraș în timpul zilei.