Sari la conținut

Șezlong – Piesa de mobilier pe care trebuie sa o ai

Iconic și rafinat, un șezlong este fotoliul alungit confortabil de care nu te poți lipsi.

CE ESTE UN ȘEZLONG?

Cunoscut și sub numele de “greppina” sau “cislonga”, șezlongul își are originile în Grecia Antică, unde filosofii obișnuiau să se întindă pe el atunci când își țineau prelegerile. Așa cum s-a întâmplat adesea de-a lungul istoriei antice, acest fotoliu special nu a fost doar patrimoniul grecilor, ci a fost popular și în rândul poporului roman, care l-a votat ca scaun pentru împărați și senatori. Cu toate acestea, după decenii de succes, șezlongul a căzut în uitare timp de câteva secole și abia în secolul al XVI-lea a fost readus în vogă de Franța, unde a căpătat forme similare cu bergère, dar cu un scaun mai adânc pentru a permite o poziție alungită. Poate fi interpretată și ca o evoluție a dormeusei tapițate din secolul al XIX-lea, dar nu s-a consacrat decât în secolul al XX-lea, odată cu celebra interpretare a modelului L4 de către Le Corbusier.

Indiferent unde decideți să vă amplasați șezlongul, trebuie să țineți cont de faptul că acesta este o componentă cu mare personalitate și, ca atare, nu poate fi relegat într-o poziție secundară, ci trebuie să-și păstreze demnitatea datorită unei distanțări adecvate față de alte piese de mobilier și poziții privilegiate. Imaginați-vă o fereastră mare care dă spre grădină și, în mijlocul camerei, doar un șezlong.

Linia alungită și confortabilă, care permite o poziție la jumătatea distanței dintre culcat și așezat, exemplifică perfect adevărata funcție a acestui obiect: să relaxeze pe cel care îl folosește.
Cu toate acestea, este un tip de relaxare foarte diferit de cel al canapelei, împărtășit, niciodată privat, este mai degrabă un spațiu rezervat, aproape ca și cum ar fi o piesă de mobilier personală în care nimeni altcineva în afară de proprietar nu se poate întinde. Șezlongul poate fi amplasat atât în spații deschise, cum ar fi camerele de zi sau de lectură, cât și în contexte mai intime, cum ar fi dormitorul. Chiar și privitul la televizor va fi diferit dintr-un șezlong.

young man reclining on hotel room chaise longue us 2021 11 16 16 51 11 utc

Nu crezi că mobila este perfectă așa cum este destinată? Adevărul este că nu este un obiect ca oricare altul și, mai ales, nu este potrivit pentru toată lumea. Să te gândești să cumperi un șezlong și apoi să-l folosești ca suport pentru rufele de călcat sau ca mini canapea pentru copiii din casă, liber să o faci, dar nu, nu este sfârșitul pe care îl merită. De fapt, acest fotoliu extensibil reprezintă un alt mod de a privi relaxarea, o altă idee de odihnă. V-ați gândit vreodată la cabinetele psihanaliștilor și la faimoasa canapea pe care se întind pacienții înainte de a se dezlănțui cu mărturisiri și izbucniri? Așa este, faimoasa canapea este un chaise longue, și nu este o coincidență.

Poziția semi-reclinată încurajează un alt tip de gândire decât poziția așezată sau în picioare. În timpul activităților zilnice suntem ocupați cu efectuarea de acțiuni și planificarea unor activități concrete, rămânând deosebit de atenți la stimulii din mediul înconjurător, tipul de gândire care urmează trebuie să fie de tip pragmatic și este ușor de obținut stând în picioare sau în șezut. Dimpotrivă, în momentul în care ne așezăm pe o canapea sau pe un șezlong, modul de gândire devine mai puțin ancorat în realitatea înconjurătoare, mai relaxat, liber să hoinărească între o amintire, o imagine sau o idee.

Tocmai din acest motiv, de exemplu, atunci când citim un roman sau o carte de ficțiune, preferăm să stăm confortabil și nu să stăm în picioare în jurul unei mese.
Prin urmare, șezlongul este ideal pentru cei cărora le place să asculte muzică, să citească o carte bună sau să își lase mintea să hoinărească în căutarea liniștii sau a inspirației.

MODELE DE ȘEZLONGURI

Există numeroase modele de șezlonguri care pot fi găsite pe piață, fiecare cu propria funcție și concept estetic, de la cele mai asemănătoare cu șezlongurile sau mai apropiate de adevărate canapele. Din acest motiv, înainte de a vă lansa în alegerea dificilă a propriului șezlong, este important să faceți un scurt excurs despre diferitele tipuri.

ȘEZLONG CLASIC

sezlong clasic

Printre modelele mai conservatoare, șezlongul vidaXL Chestefield exemplifică ceea ce este cel mai apropiat de o versiune care nu a uitat trecutul. Este o piesă de mobilier foarte elegantă care, cu designul său maiestuos și cu șezlongul de înaltă calitate, este capabilă să acapareze întreaga cameră de zi. Formele rotunjite, clasice, amintesc de splendoarea secolului al XIX-lea, în timp ce suprafața cu nasturi și cotiera amintesc de mobilierul în stil Chesterfield. Forma sa amintește mai mult de o canapea decât de un șezlong, deși poate fi folosită în ambele moduri.


ȘEZLONG ÎN STIL NORDIC

O diferență clară față de stilul clasic este unul dintre cele mai populare modele de pe piață, simplu și curat în formă, se potrivește perfect în orice tip de mediu. Cu o capacitate de încărcare mare (până la 150 kg), șezlongul Farrow și alte modele neutre ca acesta reprezintă confortul prin excelență, oferind o calitate ridicată a materialelor. Ore întregi de plăcere intensă pe un cadru complet din lemn cu spătar tapițat foarte înalt. De asemenea, este perfect pentru birou.

sezlong in stil nordic

POUF CHAISE LONGUE

sezlong pouf

O versiune neobișnuită, perfectă pentru o casă tânără, poate fi modelulde șezlong Pouf: poliuretan pentru a susține cadrul și apoi o husă moale și căptușită. Relaxarea nu mai este doar o figură de stil, ci o realitate pură datorită acestei versiuni ultraușoare a șezlongului care cântărește doar 5 kg. Ușor de transportat, chiar și în cazul unei mutări, nu face compromisuri în ceea ce privește confortul.


ȘEZLONG DE GRĂDINĂ

Dacă este vorba despre un șezlong de grădină, atunci acesta este pentru dumneavoastră. Materialul folosit pentru structura sa este lemnul de acacia, rezistent și deosebit de apreciat de cei care urmează o filozofie organică. Ușor de personalizat, chiar dacă nu este foarte ușor de asamblat, este cu adevărat plin de farmec pentru spațiile exterioare. Amenajează-ți grădina visurilor cu un astfel de șezlong împreună cu un leagăn sau balansoar de grădină.

sezlong de gradina

ȘEZLONG DE DESIGN

În categoria șezlongurilor de design, vă puteți lăsa imaginația să zburde. Bineînțeles, nu toată lumea agreează mobilierul excentric și nici nu are camerele potrivite pentru a le găzdui. Cu toate acestea, există modele de acest tip care nu cedează în fața extravaganței, ci își păstrează rigoarea și liniile curate, remarcându-se în același timp prin stil și personalitate. Acesta este cazul șezlongului Stones Sleepers care, datorită formei sale sinuoase, garantează confortul celor care se întind pe el, oferind un design modern, dar niciodată “strident”.


ȘEZLONG PLIABIL

sezlong pliabil

Modelul pliabil este ideal pentru cei care au puțin spațiu în casă și multe nevoi de satisfăcut. 13 Casa este o piesă de mobilier modular care își poate schimba forma prin câteva gesturi simple. Un taburet, un pouf rigid și un șezlong într-unul singur, este ușor de mutat și de spălat.


ȘEZLONG VINTAGE

La fel ca în filmele din anii ’70, șezlongul VIDA XL este adevărata întruchipare a șezlongului retro. Combinând picioarele și cotierele într-un design unic cu tapițeria din țesătură cu efect de piele de căprioară vintage, acest șezlong elegant poate adăuga o notă unică în case și birouri.

sezlong vintage

CUM SĂ ALEGEȚI ȘEZLONGUL PERFECT

Șezlongul este una dintre cele mai populare piese de mobilier, potrivită atât pentru casele contemporane, cât și pentru cele clasice. Acest lucru se datorează faptului că se mândrește cu un număr mare de variabile, forme și modele care trebuie evaluate cu atenție în funcție de anumite criterii.
Este prea ușor să spui “Aș vrea un șezlong”, dar din ce material? Ce formă? Piele sau țesătură? Lemn sau fier? Design sau nu?

Nu există un singur răspuns care să se potrivească tuturor, alegerea depinde în principal de mediul în care va fi adăpostit și de utilizarea pe care intenționați să o faceți. Iată câteva sfaturi.

Șezlongul poate fi folosit pentru a mobila atât o cameră foarte mică, cât și un living mare, cu o anumită alură, așa cum dictează moda momentului. Există pe piață modele care variază de la un minim de 150 cm până la 4 metri, iar noi vorbim de dimensiuni la capetele opuse ale spectrului pentru a ilustra varietatea de dimensiuni disponibile pe net. În timp ce cele mai mici modele permit ca o persoană să se întindă și maximum doi sau trei invitați să se așeze, cele mai mari modele pot găzdui până la opt persoane. Un mare avantaj atunci când aveți mulți oaspeți și doar o singură canapea. Lățimea șezlongului este, de asemenea, foarte importantă, în timp ce unele modele vă permit să vă întindeți complet, altele vă permit să vă întindeți cu partea superioară a corpului ridicată. Primul va fi probabil mai potrivit pentru o cameră de zi, în timp ce al doilea pentru un dormitor sau o cameră de lectură.

În cele mai multe cazuri, șezlongurile sunt fabricate din lemn, ca în cea mai tradițională versiune, dar există și modele din fier, care sunt mult mai scumpe și dificil de mutat prin casă. Acestea din urmă sunt potrivite în special pentru casele spațioase cu un stil clasic. Nu lipsesc nici șezlongurile de ultimă generație din bambus și din alte materiale la modă, care însă nu pot fi folosite decât într-un anumit tip de mediu, eventual recomandate de un designer de interior pentru a nu risca să se ajungă la un prost gust.

Cea mai dificilă alegere este, de obicei, să te hotărăști dacă să cumperi un șezlong tapițat cu țesătură sau cu imitație de piele artificială.
Inutil să mai spunem că opțiunea din piele naturală rămâne o alegere de stil absolut, de lungă durată și niciodată banală, dar din cauza prețurilor destul de ridicate, este adesea aruncată. Acesta este motivul pentru care, de obicei, provocarea este între țesătură și piele artificială. Pentru cei cu un buget limitat, această din urmă opțiune poate fi o alternativă estetică excelentă, potrivită chiar și pentru cele mai rafinate medii. Bineînțeles, va fi mai sensibilă la zgârieturi și la uzura provocată de trecerea timpului.
Pentru cei care preferă comoditatea și confortul, atunci opțiunea din țesătură este cu siguranță cea mai potrivită, lavabilă și uneori chiar detașabilă, ea reprezintă compromisul potrivit între stil și funcționalitate.

Căptușeala, indiferent de înveliș, este de obicei din poliester sau din cauciuc spumă, ușor de curățat și de spălat cu aparate de uz casnic moderne.
Printre diferitele țesături, nu putem să nu menționăm catifeaua și pielea de căprioară, care sunt pe cât de rafinate, pe atât de delicate. Nu le recomandăm în cazul în care există copii mici sau dacă oaspeții sunt mai degrabă regula decât excepția. Aceste țesături sunt potrivite în special pentru mediile în care stilul retro este caracteristica principală, spații în care pot înfrumuseța cu adevărat și pot da o notă suplimentară de unicitate, adesea combinată cu paleta camerei.

În mediile moderne, pe de altă parte, este posibil să fii mai îndrăzneț, alegând poate o piesă de design cu forme neobișnuite (există o versiune celebră în formă de pantof), îndrăzneață în liniile și țesăturile sale. Pentru cei care nu vor să exagereze, șezlongul minimalist în stil nordic este întotdeauna compromisul potrivit între confort și estetică.

Nu uitați să lăsați cel puțin un metru în jurul șezlongului, astfel încât acesta să poată fi apreciat și admirat în toată splendoarea sa.

Șezlongul este cu adevărat versatil și este o piesă de mobilier care combină istoria, estetica și funcționalitatea. Fie că este confecționată din țesătură sau cu forme extravagante, odată ce ai încercat-o, nu te mai poți lipsi de ea. Ați decis deja unde să o amplasați?